Škrat Vodo ruzakŠkratov nahrbtnik

V nahrbtniku lahko dobiš škratove dobrote

Poglej v škratov nahrbtnik >>>

Prva Delavnice

Delavnice

Predstavitev EKO Škrat Vodo DELAVNICE

 

 


(Nalepka, ki spreminja vodo.)

 

Z namero širiti zavest o pomenu vode in spoštovanju narave med mladimi, saj so prav oni semena sedanjosti in cvetovi prihodnosti, je nastal lik EKO Škrat Vodo.

Delavnica poučnega druženja temelji na spoznavanju in uporabi »vode«, drobnih gibanj glasbil »zvoka« in našega glasu. Delavnica je  prilagojena starostnim skupinam.

 

Številne dosedanje izkušnje izvajanja delavnic so pokazale, da so otroci, v svojem neokrnjenem bistvu, ob druženju v zvoku, glasu in vodi, izredno dojemljivi za novo učenje in  spoznanja.

»Škratovščina«, torej pravljični jezik, ki ga govori Škrat Vodo, jim  je blizu in ga imajo radi. Tako so jim na videz zapletene stvari predstavljene preprosto in na način, ki se za celo življenje vtisne v otrokov spomin . Na delavnici otrok celostno ozavesti pomen pojma ekologije, sobivanja in medsebojne harmonije, tako v odnosih, kot v svojem bistvu.

Peter Firbas, biolog in strokovnjak za raziskovanje in proučevanje vode, v knjigi Čarobna Voda, kjer nastopa tudi Škrat Vodo, zapiše:

»V zakladu žive vode se skrivajo ranljive prvobitnosti, ki jih človeštvo še kako občuti. Ti zakladi pa niso last nikogar, hkrati pa so last vseh nas in vsakega posebej. Smo vredni tega bogastva ? Vredni prav gotovo ne, smo pa ga potrebni. Vredni le toliko, kolikor bomo ta zaklad znali obvarovati za prihodnje rodove. Ampak vedite, brez znanja "škratovščine" in "vilinščine" pač ne bo šlo !

Kaj spoznavamo in česa se učimo na Škrat Vodo delavnici:

 

- preko besed in enostavnih primerih zvokov iz  različnih glasbil ter fotografij kristalov  vode spoznavamo delovanje narave,

- enostavno in igrivo oživimo vlogo ter pomen vode v vsakdanjem življenju in si kot pri sestavljanki ustvarimo sliko ekologije (v smislu povezanosti vseh in vsega, ravnovesje),

- poizkusimo in spoznamo različna starodavna in tudi novodobna glasbila, kot so gongi, pojoče posode,  glasbene morske školjke, didgeridoo in še drugi zanimivi inštrumenti.

- skupaj ustvarjamo zvoke, se pogovarjamo, in igramo,

- spoznamo vlogo Škrata Voda, ki ve skoraj vse o vodi, pozna recept kako biti v šoli, vrtcu in življenju še bolj uspešen, spoštljiv do narave in sovrstnikov, kako ohranjati zdrave odnose v družbi.

 

 

Kje lahko poiščete in vidite Škrata Voda?

Lik Škrat Vodo prav zares obstaja! Spremljate ga lahko na njegovi spletni strani (www.SkratVodo.si), v revijah »Ringarajine iskrice« (otroški del revije), »Eko knjiga«, »Bogatsvo zdravja« in  otroški knjigi »Čarobna voda« .


Škrat Vodo je povabljen na številne eko prireditve in delavnice, v šole, vrtce in na praznovanja rojstnih dni.  V virtualni podobi pa objavlja informacije tudi na FaceBook-u. Vse aktivnosti se odvijajo z namenom širiti zavest o pomenu vode in spoštovanju narave med mladimi, saj so prav oni semena sedanjosti in  cvetovi prihodnosti.

 

 

Nalepka Škrat Vodo za steklenico oživi in nam približa vodo, nežno nas spomni na redno pitje vode, njem pomen za naš organizem in njeno vseprisotnost v naravi.  V več dni trajajočih  poizkusih s čebulicami,  so poživljajoč učinek Škrat Vodo nalepke na vodo že dokumentirale nekatere skupine v vrtcu in šoli.


Škrat Vodo nastopa tudi v knjigi Čarobna voda. Junaka v pravljici s pomočjo čebulic, kot pokazateljic čistosti vode in okolja, spoznavata in širita znanje o vplivu onesnažene in žive vode na vsa živa bitja in okolje v katerem živimo. Spremni besedi h knjigi sta zapisala Anton Komat svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, publicist, naravovarstvenik, med drugim tudi avtor številnih prispevkov in projektov o vodi in Peter Firbas univ. dipl. biol., zasebni raziskovalec, strokovnjak s področja analiziranja kakovosti vode v Sloveniji (allium testi).

EKO delavnica Škrat Vodo prebuja ekološko zaves in poskrbi za  igrivo širjenje obzorij.

Trajanje in potek delavnice je prilagodljiv glede na starost in pozornost otrok, po dogovoru 45-60 minut programa.

Potrebščine: nekaj vode v steklenicah.

Ceno v razponu med ____ in  _____ Eur, oblikujemo skupaj glede na oddaljenost vrtca, števila skupin in števila otrok oz. oblike praznovanja rojstnega dne ali zabave, ipd.

 

 

Delavnico vodi:

Dušan M. Z. Badovinac , glasbenik, zvočni terapevt, avtor lika Škrat Vodo, ekolog, samostojni podjetnik in direktor Zavoda za zdravo življenje.

 

 

Priloge:
fotografije utrinkov iz delavnic in prireditev

 
Na vrh

Najdi me na: Škrat Vodo Facebook Škrat Vodo Škrat Vodo ali mi piši na: Škrat Vodo

Copyright © Škrat Vodo. Vse pravice pridržane.

Izvedba MojWeb